Welkom bij Tuincentrum Bodenstaff

Ondernemen zit de familie Bodenstaff in het bloed. Het tuincentrum zoals we het nu kennen is door de jaren heen opgebouwd en uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving.

1978; zoons Marinus (18) en Henk-Jan (17) beginnen een droogbloemenkwekerij en –drogerij. Vanaf oktober 1978 is Gebr. Bodenstaff V.O.F. een feit. Droogbloemen en –boeketten zijn razend populair, het bedrijf wordt snel en steeds verder uitgebreid. Om de twee jaar werd er een nieuwe loods bij gebouwd. Het vele werk met de droogbloemen werd ’s zomers vooral met de hulp van scholieren gedaan. De droogbloemen werden vervolgens grotendeels geëxporteerd naar landen als Duitsland, België, Italië, Engeland en Scandinavië maar ook naar Singapore en Australië.

Het droogbloemenwinkeltje werd gerund door moeder Antje Bodenstaff en buurvrouw Ruiter. Het winkeltje begon met een bescheiden 16m² maar groeide al snel uit zijn voegen. Iedere winter werd de winkel verdubbeld qua oppervlakte.

Op de bloemenveiling in Eelde begonnen de broers een groothandel in droogbloemen. Daarnaast werd er ook gehandeld in zijdebloemen en decoratieartikelen. Eerst gevestigd in het groothandelscentrum ‘Toendra’, later in de Eurofleur Cash & Carry. De droogbloemen en andere producten werden hier verkocht aan bloemisten, tuincentra en andere bedrijven.

1988; naast droogbloemen en decoratieartikelen begonnen de broers ook met de verkoop van snijbloemen en perkplanten. Hiervoor werd een kas in Hoogezand afgebroken om in Smilde, aan de Kanaalweg 26, weer opgebouwd te worden. Ook kwam er een grote kas direct achter de droogbloemenwinkel, wederom voor een uitbreiding van het assortiment; struiken, heesters en vaste planten. Het officiële begin van tuincentrum Bodenstaff!! Daarnaast werd er vanwege het grote succes ook in de A.M. Sorgstraat een bloemenshop gestart.

2010; 5 januari. Een zwarte dag in de geschiedenis van de gebroeders Bodenstaff. Rond half tien ’s avonds breekt er brand uit door kortsluiting in de koelcel. De brand wordt snel ontdekt door buren maar het vuur grijpt razendsnel om zich heen. Al snel staan de loodsen, waarin zich de tuinwinkel, kantine, opslag en kantoren van het tuincentrum bevinden, in lichterlaaie. Door snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat de brand overslaat naar de voorste kas (welke aan het woonhuis vast gebouwd stond).

Zelfs na de allesverwoestende brand, waarbij de broers hun levenswerk in vlammen op zagen gaan, wordt niet opgegeven. Mede dankzij snel handelen van de gemeente Midden-Drenthe en samen met verzekeraar Univé en kassenbouwer Nobutec wordt er hard gewerkt aan plannen voor wederopbouw. Eind april, 3 maanden na de brand, opent ‘Kleintje Bodenstaff’. De achterste kas is aangepast en opnieuw ingericht, klaar om klanten toch te kunnen voorzien van bloemen en planten. Ondertussen wordt er binnen 8 maanden een compleet nieuw tuincentrum uit de grond gestampt en op 27 oktober 2010 is het dan zover; de opening van tuincentrum Bodenstaff XXL!!

Ook in de jaren daarna hebben de broers niet stilgezeten, er is geïnvesteerd in een milieuvriendelijke toekomst. Zo wordt de winkel ‘s winters verwarmd d.m.v. vloerverwarming, CO² neutraal gestookt door een pellet kachel. In 2016 zijn er zonnepanelen geïnstalleerd, de energie die daarmee opgewekt wordt is meer dan voldoende om het hele bedrijf te voorzien van zonne-energie!