7 vogelvoertips

7 vogelvoertips

We gaven je eerder al tips over hoe leuk het is om (samen) vogels te voeren. Vogels in de tuin zorgen voor gezellige taferelen en eten ongewenste insecten op. Onze tuinvogels hebben het de laatste jaren steeds moeilijker. Door verstening is er steeds minder eten beschikbaar. Help mee de vogels te voeren en help de biodiversiteit in jouw omgeving een vleugeltje. In deze blog lees je 7 vogelvoertips voor onze gevleugelde vriendjes. In ons tuincentrum in Smilde vind je het hele jaar door vogelproducten. 

Wat voer je tuinvogels?

1. Pindakaas

Helemaal hip en een groot succes bij tuinvogels is de speciale vogelpindakaas, waarvoor je in ons tuincentrum in Smilde ook de bijbehorende houten voederhouders koopt. Hang de pindakaashouders aan de muur van je huis of garage, of aan de schutting of schuur. Gebruik nooit gewone pindakaas, want daarin zit zout en dat is ongezond voor vogels. Vogelpindakaas is er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met meelwormen of bessen. Heb of wil je geen speciale houder voor vogelpindakaas? Je kunt dan met de (klein)kinderen gedroogde dennenappels of lege rollen wc-papier volsmeren met vogelpindakaas. Rol de pindakaaslekkernijen eventueel nog door een schaal vol vogelzaden voor extra vezels. Bind een stevig touw of sterk draad rond de dennenappels of wc-rolletjes en knoop ze met een lus aan een boomtak of aan de pergola.

2. Pindaslingers en silo's

Ongebrande (dop)pinda's vallen ook in de smaak bij vogels. Koop een zak doppinda's en rijg er met de (klein)kinderen een slinger van die je in de pergola of boom hangt. Voor de al gedopte pinda's die je in ons tuincentrum in Smilde vindt, hebben we speciale voedersilo's, -schalen en -huisjes, in allerlei materialen, vormen en prijsklassen.

3. Vet lekkere bollen - of sterren

Zelfgemaakte of kant-en-klare vetbollen gebruik je het best alleen als het echt winters koud is. Bij warmere temperaturen wordt het vet namelijk al snel viezig. Je vindt vetbollen in allerlei vormen en maten in ons tuincentrum. Haal de vetbollen uit het plastic netje en stop ze in speciale silo's voor vetbollen. Vetbollen bevatten de benodigde vetten en vezels die vogels zelf moeilijk kunnen vinden in de wintertuinen.

4. Fruitig krachtvoer

Fruit is niet alleen voor ons, maar ook voor tuinvogels een gezond onderdeel van het dagelijks menu. Heb je geen bessenstruiken, zoals een vuurdoorn, bottelroos, meidoorn of lijsterbes in de tuin? Verwen de vogels dan met stukjes appel of peer, een gehalveerde kokosnoot, druiven of rozijnen of krenten. Leg deze op een hoog gelegen plek, op een tafel, op een hangende voederschaal of een overkapte voederplank op een voet. Je kunt ook een slinger van verschillende stukjes fruit rijgen en die ophangen. Zorg ervoor dat het fruit niet schimmelt, dit is slecht voor de vogels.

5. Zadenmixen en strooivoer

Hang voederschalen of -silo's met een zadenmix niet boven je gazon of border. Er vallen namelijk altijd wel wat zaden uit zo'n schaal of silo op de grond, waardoor je dan straks in het voorjaar ineens allerlei vreemde kiemplantjes moet gaan verwijderen. Op alle andere plekken in de tuin, op het (dak)terras en balkon en zelfs tegen het raam, kun je ze rustig ophangen. Dan kan het eetfestijn en de pret beginnen!

6. Broodloos dieet

Vogels mogen best wat broodkruimels of een kapje oud brood, maar vermijd grote hoeveelheden brood. Er zit namelijk zout in en het bevat verder relatief weinig nuttige voedingsstoffen voor vogels. In veel (stads)parken is het voeren van brood inmiddels zelfs verboden, mede omdat al dat brood ook ratten aantrekt. 

7. Een vogel eet nooit te veel

Wees gerust zo scheutig en kwistig als je wilt met het voeren van vogels, want vogels weten precies wanneer ze genoeg gegeten hebben. Ze zullen zich dus niet tonnetje rond eten. 

Kom langs in ons tuincentrum in Smilde en gun onze gevleugelde tuinvrienden ook een beetje geluk tijdens de winter. Je hoeft niet direct je hele tuin, balkon of dakterras om te toveren naar een vogelparadijs, een pindaslinger of waterschaal is al voldoende. Heb je vragen over ons vogelassortiment? Wij helpen je graag! Vraag onze medewerkers gerust om advies.