Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Het is weer tijd om je kerstboom te versieren met sprankelende lichtjes en feestelijke sfeer. Maar hoeveel kerstlampjes heb je eigenlijk nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er? Laten we deze vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor een prachtig verlichte kerstboom.

Hoeveel kerstlampjes in de boom?

Energiezuinige kerstverlichting

 • Klein (tot 150 cm): Voor een kleine boom is een subtiele aanpak vaak effectiever. Ongeveer 100-200 lampjes zorgen voor een feestelijke look zonder te veel aandacht weg te trekken bij de ornamenten.
 • Gemiddeld (150-225 cm): Een gemiddelde boom heeft iets meer nodig om zijn pracht te benadrukken. Overweeg 200-400 lampjes voor een evenwichtige uitstraling.
 • Groot (225 cm en hoger): Voor een indrukwekkende kerstboom met een hoogte van 225 cm of meer, kun je denken aan 400-600 lampjes, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de volheid van de boom.

Naast het aantal lampjes, is het ook handig om te weten hoeveel meter snoer je nodig hebt voor het verlichten van je boom. Houd bij  het kiezen van de verlichting de volgende graadmeter aan: 

 • Boom tot 160 cm - minimaal 12 meter lampjes

 • Boom tot 180 cm - minimaal 14 meter lampjes

 • Boom tot 200 cm - minimaal 16 meter lampjes

 • Boom tot 220cm > - minimaal 18 meter lampjes

Soorten kerstverlichting

Clusterverlichting

We categoriseren kerstverlichting in drie soorten: cluster-, compact- en standaardverlichting. Deze termen verwijzen naar hoe veel lampjes er op het snoer zitten en hoe dicht de lampjes op elkaar zitten. Bekijk het verschil tussen de drie soorten:

 1. Clusterverlichting:

  • Dit type verlichting kenmerkt zich door veel lampjes die dicht opeengepakt (geclusterd) zijn.
  • Clusterverlichting heeft doorgaans de meeste lampjes per snoer, waardoor de kerstboom een sprankelende en opvallende uitstraling krijgt.
 2. Compactverlichting:

  • Compactverlichting bestaat uit een lichtsnoer met gemiddeld minder lampjes dan clusterverlichting. De lampjes staan meestal ongeveer 1 tot 2 cm uit elkaar. Hierdoor zijn ze zowel geschikt voor in de kerstboom als om de takken van een boom te wikkelen.
  • Deze verlichting is gemakkelijk om aan te brenegn en zorgt voor een gelijkmatige verlichting van de hele boom.
 3. Standaard of microverlichting:

  • Standaard of microverlichting heeft minder lampjes per strekkende meter lichtsnoer dan cluster of compactverlichting.
  • Deze verlichting wordt vaak gebruikt voor fijne en gedetailleerde decoraties, zoals het accentueren van kleine kerstbomen, kerstkransen, guirlandes, of andere kleinere ornamenten.
  • Microverlichting geeft een subtiele en verfijnde uitstraling.

In het algemeen verwijzen deze termen naar variaties in hoeveelheid lampjes en lampdichtheid die zijn aangepast aan specifieke toepassingen, zoals het versieren van kerstbomen, guirlandes, of andere decoratieve elementen.

Energiezuinige kerstverlichting

Hoeveel kerstlampjes in de boom

Kies voor LED-verlichting als je een energiezuinige optie wilt. Deze lampjes gaan langer mee en verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Kerstverlichting kopen in Smilde

Voor hoogwaardige kerstverlichting kun je terecht bij ons groene tuincentrum in Smilde. Hier vind je een brede keuze aan soorten kerstverlichting. Van lampejs met een warm-witte gloed tot kleurrijke variaties. Neem de tijd om verschillende opties te bekijken en te overwegen welke lampjes het beste passen bij jouw kerstboom en decoratiestijl. Houd bij het kopen van kerstverlichting rekening met de grootte van je boom, het type verlichting dat je wilt en je budget. Of je nu kiest voor traditionele verlichting, gekleurde lampjes of energiezuinige lichtjes, het doel is om een betoverende sfeer te creëren waar je tijdens de feestdagen ultiem van geniet. Op onze kerstafdeling in Smilde vind je zeker de soort verlichting die bij jou en jouw boom past. Veel plezier met het verlichten en versieren van je kerstboom!

Tags: